Το Ευγενίδειο Πλανητάριο εξοικονομεί χρήματα με λέιζερ

Ήταν και παραμένει ένα από τα κορυφαία πλανητάρια παγκοσμίως το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο με την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου συστήματος προβολής ταινιών θόλου με τη βοήθεια τεχνολογίας λέιζερ αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα εικόνας που προσφέρει στους θεατές των παραστάσεών του.

Σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήθελαν να έρθουν σε επαφή με την Αστρονομία, την Αστροφυσική και τη Διαστημική, αλλά και γενικότερα με τις επιστημονικές ανακαλύψεις υπήρξε ανέκαθεν το Ευγενίδειο Πλανητάριο, που κατέχει σταθερά μια θέση ανάμεσα όχι μόνο στα μεγαλύτερα αλλά και καλύτερα εξοπλισμένα πλανητάρια σε όλο τον πλανήτη. Τα «εγκαίνια» ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ενός καινούριου προβολικού συστήματος, που εγκαταστάθηκε δίπλα στο υπάρχον, το οποίο λειτουργεί με λυχνίες και θα παραμείνει λειτουργικό παίζοντας το ρόλο της εφεδρείας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη βούληση του Ιδρύματος για συνεχή βελτίωση.

Το νέο σύστημα Barco F90-W13 που χρησιμοποιεί ως πηγή φωτός την συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ – φωσφόρου, κόστισε μισό εκατομμύριο ευρώ και εκτός από τη θεαματική βελτίωση της ποιότητας των προβολών, θα προσφέρει και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων κατά τη λειτουργία του, αφού οι απαιτήσεις συντήρησης είναι σημαντικά μειωμένες, ενώ χαρακτηρίζεται και από σημαντικά αυξημένη διάρκεια ζωής (20.000 έως 40.000 ώρες). Ενδεικτικά αναφέρουμε η συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος κόστιζε περίπου 20.000 ετησίως. Ενώ όσοι βρέθηκαν στη σχετική παρουσίαση είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν το τεράστιο άλμα στην ποιότητα της εικόνας που θα προσφέρει το σύστημα Barco.

Σημειώνουμε ότι η εικόνα που βλέπουν οι θεατές στο θόλο του Πλανηταρίου προκύπτει από τη σύνθεση της εικόνας που προβάλλουν έξι προβολείς ταυτοχρόνως, με την παρέμβαση φυσικά ενός μεγάλου υπολογιστικού συστήματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο την τελευταία χρονιά (2016), το Πλανητάριο δέχθηκε περισσότερους από 250.000 θεατές κάθε ηλικίας, ενώ τη χρονική περίοδο που διανύουμε παρουσιάζει στο κοινό έντεκα (11) διαφορετικές παραστάσεις. Ανάμεσα τους υπάρχουν παραστάσεις για μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, καθώς και παραστάσεις για φοιτητές/φοιτήτριες και σπουδαστές/σπουδάστριες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα μια ψηφιακή παράσταση για τα παιδιά δηλαδή των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει