«Τρέξε» τις δουλειές σου με CNG και βγάλε κέρδος

CNG

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται πλέον για την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, προσφέροντας υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία φθάνει ακόμη και το 50% σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.

Το φυσικό αέριο αποτελεί το κατεξοχήν καύσιμο που μπορεί να συμβάλλει στην εφαρμογή μιας πολιτικής υπέρ της μείωσης των εκπομπών ρυπογόνων ουσιών, αλλά και της οικονομικής μετακίνησης, είτε πρόκειται για ιδιωτικά και δημόσια οχήματα, είτε και κυρίως, για ελαφρά και βαριά επαγγελματικά φορτηγά, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά, τόσο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα (βενζίνη κλπ), όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και οξειδίων του αζώτου σε σχέση με το πετρέλαιο και το diesel.

 

Το γεγονός έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολιτικών σε όλο τον κόσμο, που προωθούν τη χρήση του CNG στις μεταφορές και ως εκ τούτου, έχουν αυξηθεί ραγδαία, από τη μία πλευρά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες που επικεντρώνονται στην εν λόγω αγορά και από την άλλη, η ζήτηση από τους καταναλωτές, οι οποίοι προσβλέπουν και στην τεράστια εξοικονόμηση που προσφέρει. Ως εκ τούτου, κυκλοφορούν ήδη πάνω από 20 εκατομμύρια οχήματα φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, αριθμός που αναμένεται να αυξάνεται με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, καθώς οι προμηθεύτριες εταιρείες του εν λόγω καυσίμου, επεκτείνουν και βελτιώνουν διαρκώς τις σχετικές υποδομές, διευκολύνοντας τους οδηγούς και κατ’επέκταση, επιτρέποντας την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση του καυσίμου στην αυτοκίνηση.

 

Έξτρα κίνητρα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Η «φιλικότητα» του CNG με το περιβάλλον και σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, έχει… αναγκάσει τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την Ευρώπη να εκδώσουν σχετικές οδηγίες υπέρ του, δημιουργώντας και έξτρα κίνητρα για τη χρήση του. Στην Ελλάδα δε, η αίσια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, φέρνει ξανά στην επιφάνεια και τα νέα αυτά κίνητρα που προσφέρονται από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση, αλλά και την ίδια την αγορά φυσικού αερίου, για χρήση του «πράσινου» καυσίμου στις μεταφορές και τις επιχειρήσεις με στόχο την σύνδεση της εξοικονόμησης ενέργειας με δύο διαφορετικούς άξονες εξίσου σημαντικούς:

 

 

Πρόκειται για πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο, να θέσουν ένα σαφές πλαίσιο για την διεύρυνση της χρήσης φυσικού αερίου από οδηγούς οχημάτων, ενώ στοχεύουν μεταξύ άλλων στη συμμόρφωση με τους Κανονισμούς που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σύνδεση των επιδοτήσεων με την προώθηση της καινοτομίας και της έξυπνης ανάπτυξης. Συγκεκριμένα για τη χώρα μας δε, ένα πρόσφατο μέτρο αποτελεί η πρωτοβουλία για την απαλλαγή των αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο από την καταβολή τέλους αδείας με αποτέλεσμα να μην ισχύει το τέλος των 75 ευρώ, ούτε για τα οχήματα στα οποία εγκαθίσταται σύστημα CNG.

 

Νέα πρατήρια και πιστοποιημένα συνεργεία

Η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης μέσω των πρατηρίων Fisikon, από τα οποία ανεφοδιάζονται ΙΧ, επαγγελματικά οχήματα και ταξί, λεωφορεία και απορριμματοφόρα που καίνε φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα φυσικού αερίου ή διπλού καυσίμου λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο και τη Λαμία, τα οποία και καταστούν πλέον επαρκές το δίκτυο, για την εύκολη υλοποίηση της διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με απόλυτη αυτονομία για κάθε ΙΧ, μόνο με φυσικό αέριο και χωρίς να χρειαστεί η χρήση βενζίνη. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, σημεία ανεφοδιασμού υπάρχουν τέσσερα πρατήρια στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Κηφισιά (Λεωφόρος Κηφισίας 264), τη Νέα Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης – ρεύμα προς Λαμία), την Ανθούσα (1ο χλμ Λεωφόρου Ανθούσας) και τα Aνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, λειτουργούν δύο πρατήρια στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128) και στη Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), ένα πρατήριο στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), ένα στη Λαμία (6ο ΧΛΜ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας) και ένα στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει