Τρίκαλα: Σε 10 χρόνια τα ποδήλατα θα εξοικονομήσουν 11 εκ. ευρώ

Τρίκαλα: Σε 10 χρόνια τα ποδήλατα θα εξοικονομήσουν 11 εκ. ευρώ

Το ποσό των 11 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει η πόλη των Τρικάλων, εάν σε δέκα χρόνια αυξηθούν κατά 15% οι μετακινήσεις με ποδήλατα, σε συνδυασμό με τους νέους ποδηλατοδρόμους και το περπάτημα.

Το ποσό προκύπτει με βάση την έρευνα του προγράμματος SPACE που ολοκληρώνεται στον Δήμο Τρικκαίων στο τέλος του έτους. Το νούμερο των 11 εκατ. ευρώ είναι συνάρτηση της μείωσης των χρημάτων για καύσιμα, για φθορές των οχημάτων, αποκατάσταση βλαβών από ατυχήματα, περίθαλψη ασθενών και οτιδήποτε σχετίζεται με την αυτοκίνηση. Το πρόγραμμα SPACE («Supporting Policy and Action for Active Environments» – «Πολιτική Στήριξης και Δράσης για ένα Ενεργό Περιβάλλον») υλοποιήθηκε επί διετία από τον Δήμο σε συνεργασία με τη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κοσμήτορας κ. Παπαϊωάννου, οι καθηγητές κ. Θεοδωράκης, Γούδας και Σκαγιάννη, τόνισαν, αφ’ ενός τη σημασία της άθλησης στην καθημερινότητα των πολιτών, αφ’ ετέρου την ουσία της νέας χωροταξίας για την πόλη των Τρικάλων. Στο πλαίσιο αυτό, τα συμπεράσματα της έρευνας του καθηγητή Ψυχολογίας Φυσικής Αγωγής κ. Μάριου Γούδα συνέκλιναν στην ανάγκη υλοποίησης των σχεδιασμών του προγράμματος, για εξοικονόμηση πόρων. Αυτοί οι σχεδιασμοί, όπως τους παρουσίασε η δημοτική σύμβουλος, τ. αντιδήμαρχος κ. Βασιλένα Μητσιάδη, συνίστανται σε τέσσερις δράσεις:

  1. Ενίσχυση της ποδηλατικής διαδρομής, με συνένωση των ποδηλατοδρόμων (των οδών Καλαμπάκας και Κονδύλη) στον κεντρικό και παράλληλη ένωση της διαδρομής για τα αθλητικά κέντρα, με ποδηλατόδρομο
  2. Δημιουργία περιπατητικών διαδρομών στον ποταμό Ληθαίο και χρήση των βαρκών
  3. Δημιουργία περιπατητικής διαδρομής από τον Αγιο Οικουμένιο προς τα σχολεία της Μπάρας
  4. Αύξηση του ωφέλιμου χώρου για πεζούς με την ανάπλαση της λαϊκής αγοράς.

Οι δράσεις μπορούν να ενταχθούν σε υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να υλοποιηθούν προς όφελος των πολιτών – πεζών και ποδηλατών.

Σημειώνεται ακόμη, ότι ένα βασικό σημείο για το πρόγραμμα ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών, όπως σημείωσε η συγκοινωνιολόγος, στέλεχος του Δήμου Τρικκαίων κ. Ευφρ., Μπράκη, δεδομένου ότι στο πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω του Εκπαιδευτικού, Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Τμήματος (Educational, Audiovisual and Culture Executive Agency) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) μετέχουν οι εξής φορείς: Πανεπιστήμιο Gloucestershire, Μ. Βρετανία (Συντονιστής του προγράμματος), British Heart Foundation Centre on Population Approaches for NCD Prevention, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης (Μ. Βρετανία), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σ.Ε.Φ.Α.Α., Πανεπιστήμιο Ζυρίχης (Ελβετία), Δήμος Τρικκαίων, LIKES Foundation for Sport and Health Sciences, Fit for Life Program (Φινλανδία), Castilla La Mancha Regional Government of Education, Culture and Sport (Ισπανία), Δήμος Tukums (Λετονία), Δήμος Μπρασόφ (Ρουμανία), Centro Studi ed Iniziative Europeo (Ιταλία).

newmoney.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει