Χριστούγεννα: Απολαύστε τα στο 100% με την οικονομία του φυσικού αερίου

Χριστούγεννα: Απολαύστε τα στο 100% με την οικονομία του φυσικού αερίου

Αυτά τα Χριστούγεννα, το εορταστικό τραπέζι των Ελλήνων θα γεμίσει νόστιμα φαγητά και χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Πόση ακριβώς ενέργεια χρειάζεται για να μαγειρευτούν όλα αυτά;

 

Στην πραγματικότητα, αυτό εξαρτάται από την πηγή προέλευσης της ενέργειας, αν δηλαδή είστε από αυτούς που χρησιμοποιούν φούρνο αερίου ή ηλεκτρική κουζίνα. Το μέσο νοικοκυριό που χρησιμοποιεί φούρνο αερίου θα δαπανήσει περίπου 1,10 ευρώ για να ψήσει π.χ. μια γαλοπούλα ή ένα κοτόπουλο με πατάτες, ενώ αντίστοιχα το μέσο νοικοκυριό που χρησιμοποιεί ηλεκτρική κουζίνα θα δαπανήσει περίπου 2 ευρώ χρησιμοποιώντας για να μαγειρέψει το ίδιο φαγητό.  Πρόκειται λοιπόν για αρκετή ενέργεια (περίπου 2 φορές περισσότερη), που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμα διπλάσιας ποσότητας φαγητού!

Το φυσικό αέριο συνιστά πλέον και για την Ελλάδα μια ζωτική πηγή ενέργειας. Το 2015 στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας το 29% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Την τάση αυτή αρχίζει να ακολουθεί και η Ελλάδα.  Έτσι, όταν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια των εορτώνν, αξιοποιήστε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα των συσκευών αερίου, με τους πέντε παρακάτω τρόπους.

 

Σχεδιάστε το μαγείρεμα.
Οργανώνοντας το μαγείρεμα μπορείτε να επωφεληθείτε σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, μπορείτε να ψήσετε τις πίτες του γιορτινού τραπεζιού παράλληλα με τη γέμιση της γαλοπούλας! Και προσοχή, μην… κρυφοκοιτάζετε και ανοιγοκλείνετε το φούρνο για να δείτε αν είναι έτοιμο το φαγητό. Ανοίγοντας την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος, οδηγεί σε πτώση της θερμοκρασίας του φούρνου έως και 25 βαθμούς Κελσίου, συντελώντας σε μια μεγάλη διαρροή ενέργειας και ένα, τελικά, κακό γεύμα.

Ξεπλύνετε, γεμίστε, επαναλάβετε.
Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που κάθε Χριστούγεννα ταξιδεύουν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να περάσουν τις γιορτές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και την οικογένειά τους. Αυτό, βέβαια, σημαίνει και… πολλά πιάτα που περιμένουν να «λάμψουν ξανά» από καθαριότητα, μετά τις κραιπάλες των γιορτών. Δεδομένου ότι ένα μέσο εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει συνήθως 12 άτομα, τα βρώμικα πιάτα που μαζεύονται μπορούν να γεμίσουν 2 πλυντήρια! Τα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν λιγότερο από τη μισή ενέργεια που χρειάζεστε για να πλύνετε τα πιάτα στο χέρι, οπότε δε χρειάζεται να το σκεφτείτε και πολύ. Γεμίστε το πλυντήριο και αφήστε το να κάνει τη δουλειά του!

Χρησιμοποιήστε όλα τα περισσεύματα, συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας.
Οι Έλληνες δε φημιζόμαστε για τα… μικρά και λιτά μας γεύματα, ειδικά όταν πρόκειται για γιορτές. Έτσι, λοιπόν, είναι πιθανό ένα τυπικό χριστουγεννιάτικο δείπνο να προσφέρει πάνω από 3.500 θερμίδες στους συνδαιτημόνες, χωρίς, μάλιστα, να περιλαμβάνουμε σε αυτό τον αριθμό και τους μεζέδες που θα προηγηθούν ή θα ακολουθήσουν το κυρίως γεύμα. Μιλάμε για ενέργεια που μπορεί να λειτουργήσει έναν ηλεκτρικό κλίβανο για μία ώρα! Επομένως, δε χρειάζεται να κάνουμε το σπίτι… φούρνο, ανάβοντας το καλοριφέρ φυσικού αερίου σε αυξημένη θερμοκρασία. Χαμηλώστε τον θερμοστάτη, μειώστε σημαντικά την ενέργεια που απαιτείται για να κρατήσει το σπίτι ζεστό και όλα τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν τα φαγητά!

Μονώστε τους σωλήνες για να εξασφαλίσετε ζεστό νερό.
Η θέρμανση του νερού μπορεί να αντιπροσωπεύει το 14% του λογαριασμού ρεύματος/φυσικού αερίου. Μια καλή ιδέα είναι να βεβαιωθείτε ότι οι σωλήνες σας και ο θερμοσίφωνας είναι σωστά μονωμένοι και υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Η σωτηρία του στεγνοκαθαρίσματος.
Και όταν κάνετε μπουγάδα, συμπεριλάβετε τα τραπεζομάντιλα, τις πετσέτες και τα άλλα… θύματα των επισκεπτών σας, αφού οι κανόνες του φούρνου αερίου ισχύουν και για τα στεγνωτήρια. Τα στεγνωτήρια ρούχων που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν να μειώσουν το κόστος της ενέργειας στο μισό σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά μοντέλα, γεγονός που τα καθιστά μια έξυπνη επιλογή για τους οικοδεσπότες. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το χνούδι μετά από κάθε κύκλο!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει