Ζεσταίνεσαι και κερδίζεις… Τόσο απλά!

Η αναβάθμιση των θερμικών συστημάτων, είτε είναι κεντρικά είτε αυτόνομα, θεωρείται μια από τις σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις σε μια κατοικία. 

 

Ανάλογα με κάθε «βαλάντιο», οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε ένα κτίριο, ώστε ενισχυθεί σημαντικά η απόδοσή του και να μειωθούν τα έξοδά του, μπορούν να είναι λίγες και… καλές, ή πολλές και ακόμα καλύτερες. Η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης είναι μία από αυτές και προσφέρει ασύγκριτο όφελος και οικονομία.

Η αναβάθμιση των Θερμικών Συστημάτων, ανεξάρτητα αν είναι κεντρικά ή αυτόνομα, θεωρείται μια από τις σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις σε μια κατοικία. Τα συστήματα αυτά όσο περνάει ο χρόνος γίνονται όλο και περισσότερο ενεργοβόρα και για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν με συστήματα νέας γενιάς, με πιστοποιημένες ιδιότητες σύμφωνα με μελέτη εξειδικευμένου μηχανικού, ώστε να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια.

Αρκετές πολυκατοικίες έχουν προβεί στην αντικατάσταση του λέβητα-καυστήρα πετρελαίου, με έναν Καυστήρα Φυσικού Αερίου. Το φυσικό αέριο προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση σε σχέση με ένα σύστημα πετρελαίου, καθώς εκτός από οικονομική θέρμανση παρέχει και ζεστό νερό, αλλά και ενέργεια για το μαγείρεμα. Με το Φυσικό αέριο εξοικονομείται χώρος στην κατοικία γιατί δε χρειάζεται δεξαμενή πετρελαίου και επίσης ένας μικρός επιτοίχιος λέβητας μπορεί να θερμάνει χώρο ίσο με 200m2, ενώ η καύση του δημιουργεί τη μικρότερη ρύπανση σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα.

Το κόστος της σύνδεσης με το φυσικό αέριο μεταβάλλεται ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ και αποτελείται από δύο μέρη. Τα τέλη σύνδεσης (έως την τοποθέτηση του μετρητή) που καταβάλλονται στην Ε.Π.Α. και το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης (μετά τον μετρητή και έως τον λέβητα) που το πληρώνει ο πολίτης σε εταιρεία – εγκαταστάτη της επιλογής του. Σε ό,τι αφορά στο κόστος των τελών σύνδεσης, κυμαίνεται μεταξύ 300-475 ευρώ, αλλά η Ε.Π.Α. προσφέρει εκπτώσεις έως και 66%. Σε ό,τι αφορά στο κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης, κυμαίνεται για τις ατομικές θερμάνσεις (το 95% των περιπτώσεων) περίπου στα 2.000 ευρώ – 3.000 ευρώ και για τις κεντρικές θερμάνσεις μεταξύ 2.000 ευρώ – 8.000 ευρώ. Το δεύτερο διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης για μεμονωμένες κατοικίες, το οποίο και αποφέρει μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και σύντομη απόσβεση στον χρήστη είναι η αντλία θερμότητας, η οποία μπορεί να αποφέρει και 65% ενεργειακή βελτίωση στην κατοικία.

Τα σπίτια που εγκαθιστούν φυσικό αέριο αναβαθμίζονται ενεργειακά
Η ενεργειακή κατηγορία μιας κατοικίας, εξαρτάται από διάφορους ενεργειακούς παράγοντες καθώς και από την τεχνολογία κατασκευής. Αν λοιπόν σε μια κατοικία, αντικαταστήσουμε μια άλλη πρωτογενή ενέργεια (π.χ. πετρέλαιο) με φυσικό αέριο, τότε αναβαθμίζεται ενεργειακά. Αυτό όμως δεν είναι η μοναδική συνθήκη ώστε να αλλάξει και ενεργειακή κατηγορία. Η ενεργειακή αναβάθμιση πρέπει να είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αλλάξουμε και ενεργειακή κατηγορία στο πιστοποιητικό μας. Συνήθως, σε κατοικίες με έτος κατασκευής προγενέστερο του 1980, μόνο με την αλλαγή του καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, επιτυγχάνουμε αλλαγή ενεργειακής κατηγορίας. Σε περιπτώσεις κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί με τον κανονισμό θερμομόνωσης του 1980 και μετά, το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, μπορεί να αλλάξουν την ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας.

 

Το δεύτερο διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης για μεμονωμένες κατοικίες το οποίο και αποφέρει μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και σύντομη απόσβεση στον χρήστη είναι η Αντλία Θερμότητας η οποία μπορεί να αποφέρει και 65% ενεργειακή βελτίωση στην κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα πλαίσια έρευνας που διεξήχθη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, ανεδείχθη ως οικονομικότερη λύση, η αντλία θερμότητας με μόλις 39,49% του κόστους. Την ίδια ώρα, το Φυσικό Αέριο, με 68,87%, θεωρείται από τις οικονομικότερες λύσεις σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Επίσης το Ενεργειακό Τζάκι με 60,49% κατατάσσεται στις οικονομικές λύσεις θέρμανσης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει