Ζεστό σπίτι: Τα μυστικά που εξασφαλίζουν την οικονομία στην τσέπη

Ζεστό σπίτι: Τα μυστικά που εξασφαλίζουν την οικονομία στην τσέπη

Δεν φτάνει μόνο να επιλέξετε το φθηνότερο μέσο θέρμανσης, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε  για ένα σπίτι που είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον αλλά και στο πορτοφόλι σας. Υπάρχουν κάποιες απλές και έξυπνες κινήσεις για να καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια, άρα και χρήματα.

Καταρχάς, μην αερίζετε το σπίτι όταν έξω κάνει πολύ ζέστη ή κρύο. Επίσης, δημιουργούμε φυσική σκιά για τις βεράντες και τους κήπους μας με τη φύτευση φυλλοβόλων φυτών που θα προστατεύουν τις ανατολικές πλευρές του σπιτιού. Το χειμώνα που θα μένουν χωρίς φύλλα θα αφήνουν τον ήλιο να θερμαίνει το σπίτι μας, βοηθώντας με  φυσικό τρόπο την εσωτερική θερμοκρασία να αυξηθεί.

Απαιτείται αποτελεσματική μόνωση της ταράτσας, αφού η θέρμανση ή η δροσιά μπορεί διαρρεύσει σε ποσοστό ως και 40% από τη στέγη. Παράλληλα, τα διπλά τζάμια στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες θα εξασφαλίσουν σταθερή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. Για ένα πράσινο σπίτι, το οποίο θα προσφέρει εξοικονόμηση, κατά την κατασκευή είτε στην ανακαίνιση θα ήταν θετικό να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται φυσικά υλικά: το ξύλο, η πέτρα, ο φυσικός φελλός καθότι είναι πολύ αποτελεσματικά μονωτικά.

Τοποθετήστε χαλιά ή μοκέτα σε κάθε χώρο του σπιτιού, αφού αποτρέπουν την απώλεια θερμότητας μέσω του πατώματος. Ελέγξτε γύρω από το πλαίσιο της πόρτας μήπως εισέρχεται ο κρύος αέρας και τοποθετήστε στον πάτο της πόρτας αεροστόπ. Καλύψτε τα παράθυρα με κουρτίνες από βαρύ, χοντρό ύφασμα που θα παγιδέψουν την ζέστη στον χώρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει