Έρχεται -επιτέλους- στο τέλος του μήνα το «Εξοικονομώ»

Έρχεται -επιτέλους- στο τέλος του μήνα το «Εξοικονομώ»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νίκο Καραμούζη, τη δωρεά από την ΕΕΤ του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ».

Μέσω του πληροφοριακού συστήματος θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους για ένταξη στις χρηματοδοτούμενες δράσεις.

Όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του ΥΠΕΝ, “η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε στη συνέχεια θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκήρυξης του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.”

Το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει ανάσα σε τουλάχιστον 10 επαγγελαμτικούς κλάδους που ζουν υπό συνθήκες οριακής δοκιμασίας σχεδόν σ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, αφού θα διοχετεύσει στην αγορά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωφελημένοι αναμένεται να βγουν από το νέο πρόγραμμα όσοι εμπλέκονται, μεταξύ άλλων με τζάμια, κουφώματα, μονώσεις, τέντες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιματιστικά, φωτοβολταϊκά, λέβητες, καυστήρες .Επίσης, εγκαταστάτες, τεχνικοί και μηχανικοί καθώς για κάθε παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης χρειάζεται τεχνική έκθεση από ενεργειακό επιθεωρητή. Κερδισμένες φυσικά θα είναι και οι τράπεζες που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της αγοράς .

Σύμφωνα με το νέο Εξοικονομώ, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαρτίου, θα ωφεληθούν 45.000 νοικοκυριά, ωστόσο μέσα από τη νομιμοποίηση (συμψηφισμός προστίμου με παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης), ο αριθμός αυτός μπορεί να τριπλασιαστεί και να τετραπλασιαστεί .

Τα οφέλη επεκτείνονται και στο εθνικό ενεργειακό κόστος, αλλά φυσικά και στο περιβάλλον.

Στην Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια κτίρια με συνολική επιφάνεια 552 εκατομμυρίων m2, τα οποία ευθύνονται για το 40% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Με βάση τα νούμερα αυτά και, με τελικό στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τον κτιριακό τομέα, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη μεθοδολογιών που θα οδηγήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων και τον ορθό ενεργειακό σχεδιασμό των νέων και υφιστάμενων κατασκευών.

Στον κτιριακό τομέα το 70% της ενεργειακής κατανάλωσης οφείλεται στη θέρμανση και το δροσισμό. Μάλιστα η απώλεια θερμότητας το χειμώνα και η υπερθέρμανση το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα κατά ένα 50 % των τοίχων, των οροφών και των πατωμάτων και κατά ένα 25% των κουφωμάτων.

Τα πλεονεκτήματα από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι τα ακόλουθα:

  • Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων οδηγεί σε μικρότερο κόστος λειτουργίας του κτιρίου ειδικά μάλιστα σήμερα με τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται συνεχώς
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος
  • Η βελτίωση του εσωτερικού κλίματος και της ποιότητας ζωής και τέλος
  • Η αύξηση της αξίας του ακινήτου, καθώς ένα κτίριο με υψηλή ενεργειακή κλάση (μεγαλύτερη από Β) είναι οικονομικότερο στη χρήση από ένα χαμηλής κλάσης και μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο τίμημα κατά την πώληση ή την ενοικίαση.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει