14 tips για εξοικονόμηση στην κουζίνα

Το πιο πολύ ρεύμα ενός νοικοκυριού, συνήθως, καταναλώνεται στην κουζίνα. Να ζεστάνεις το νερό, να ανάψεις το φούρνο, να βάλεις τα τρόφιμα στο ψυγείο και την κατάψυξη… Όλα είναι μέσα στην καθημερινότητα και όλα έχουν το δικό τους κόστος στο μηνιαίο λογαριασμό. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να κάνεις οικονομία και να δεις αυτό το λογαριασμό να μειώνεται. Τι; Δεν τους ξέρεις; Για διάβασε παρακάτω…

  1. Χαμήλωσε την ένταση της ψύξης στο ψυγείο τον χειμώνα. Σε γενικές γραμμές, μια θερμοκρασία περί τους 4-5 βαθμούς Κελσίου στον χώρο συντήρησης μπορεί να διατηρήσει αρκετές μέρες τα τρόφιμα χωρίς να τα παγώσει, ενώ μια θερμοκρασία κατάψυξης στο επίπεδο 15-17 βαθμών υπό το μηδέν είναι αρκετή για να συντηρήσει κατεψυγμένα τα τρόφιμα και να «παράγει» παγάκια.
  2. Κλείσε το φούρνο και τα μάτια της κουζίνας λίγα λεπτά πριν σταματήσεις να τα χρησιμοποιείς . Η θερμοκρασία που υπάρχει ήδη αρκεί για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
  3. Βάλε φαντασία στη μαγειρική. Δε χρειάζεσαι πολλά και ακριβά υλικά, περίτεχνες συνταγές και άπειρο χρόνο. Χρειάζεσαι μόνο πολλά βαζάκια με μπαχαρικά και όρεξη για πειραματισμούς.
  4. Σκέπασε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια όταν μαγειρεύεις. Θα χρειαστείς τον μισό χρόνο, και το μισό ρεύμα.
  5. Φτιάξτε τσάι στην τσαγιέρα, αντί να χρησιμοποιείτε ένα φακελάκι σε κάθε φλιτζάνι.
  6. Μην «μπουκώνεις» το ψυγείο με τρόφιμα τα οποία δεν χρειάζεσαι. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί μέσα σε αυτό χωρίς εμπόδια, ώστε να γίνεται σωστά η συντήρηση τόσο σε επίπεδο θερμοκρασίας όσο και υγρασίας και να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια. Επίσης, έλεγξε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν οι μαγνήτες της πόρτας λειτουργούν σωστά.
  7. Μην… λυπάσαι τον φούρνο μικροκυμάτων. Χρησιμοποίησέ τον όσο το δυνατόν περισσότερο, μιας και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από μια συμβατική κουζίνα ή φούρνο, συν το ότι εκπέμπει πολύ λιγότερη θερμότητα.
  8. Όταν χρησιμοποιείς το φούρνο, μην το… παρακάνεις με την προθέρμανση. Αν το φαγητό θέλει παραπάνω από μια ώρα να ψηθεί, μπορεί να ψηθεί το ίδιο καλά ακόμα και αν το ψήσιμο ξεκινήσει από κρύο φούρνο. Επίσης, ΜΗΝ ανοίγεις κάθε τρεις και λίγο το φούρνο για να δείτε την κατάσταση του ψητού. Κάθε φορά που το κάνεις, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του πέφτει 5-10 βαθμούς και δώσ’ του τσάμπα ενέργεια για να ανέβει ξανά.
  9. Στην κατάψυξη… τώρα. Αν για κάποιο λόγο μαγείρεψες για έναν λόχο, βάλε το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό που περίσσεψε (μόλις κρυώσει) στην κατάψυξη.
  10. Kράτησε τα κόκαλα για να κάνεις ζωμούς, είναι πολύ καλύτεροι από τους έτοιμους και γίνονται εξαιρετικά εύκολα.
  11. Size does matter. Xρησιμοποίησε τηγάνια και κατσαρόλες που εφαρμόζουν απόλυτα στην επιφάνεια της εστίας, διαφορετικά σπαταλάς ενέργεια και χρήματα.
  12. Αγόρασε τα χαρτικά από τα super market τύπου Dia, Lidl, Aldi κλπ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείς κορυφαίας ποιότητας χαρτί υγείας ή ρολό κουζίνας.
  13. Μην περικόψεις το budget των απορρυπαντικών: θα πληρώνεις τα μισά, αλλά θα χρειάζεσαι τη διπλή ποσότητα για να καθαρίσεις, οπότε θα ξοδεύεις τελικά τα ίδια –ίσως και λίγα παραπάνω– χρήματα.
  14. Άνοιξε το κάθε φύλλο του ρολού κουζίνας στη μέση, για να διπλασιάσεις την διάρκειά του. Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα φύλλα είναι πολύ πιο απορροφητικά απ’ όσο χρειάζεσαι για τις περισσότερες χρήσεις τους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει