9 συμβουλές για οικονομία στο μαγείρεμα!

9 συμβουλές για οικονομία στο μαγείρεμα!

Η διαδικασία του μαγειρέματος είναι μία από εκείνες που ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την κατανάλωση ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Κι επειδή σε καιρούς κρίσης ψάχνουμε τρόπο να εξοικονομήσουμε χρήματα από κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας, παρακάτω υπάρχουν 9 εύκολοι τρόποι να μειώσουμε τα έξοδα και στην κουζίνα.

Ακολουθήστε τους και απολαύστε το φαγητό σας εις διπλούν!

  1. Προτιμήστε να ζεσταίνετε το νερό στον βραστήρα, αντί να χρησιμοποιείτε κατσαρόλα. Ζεσταίνεται ταχύτερα και οικονομικότερα. Μάλιστα, προσπαθήστε να τοποθετείτε μόνο την απαραίτητη ποσότητα νερού.
  2. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία.
  3. Όταν βράζετε νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
  4. Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και το φούρνο.
  5. Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.
  6. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.
  7. Εάν πρόκειται να αγοράσετε ηλεκτρικές συσκευές προμηθευθείτε μοντέλα με όσο μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα αντέχει ο προϋπολογισμός σας. Μπορεί να είναι ακριβότερα, αλλά βγάζουν ό,τι σας κόστισαν μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών του ηλεκτρικού που σας έρχονται
  8. Σε αντίθεση με του παλαιού τύπου εστίες, μια ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες είναι κατά 10% οικονομικότερη, διότι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια κατά την προθέρμανση ή την αναθέρμανση.
  9. Ακόμη περισσότερο οικονομική, είναι η χρήση επαγωγικών εστιών (μπορούμε να εξασφαλίσουμε έως και 20% εξοικονόμηση ενέργειας), αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι απαιτούν εδικά σκεύη.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει