4 ιδέες εξοικονόμησης νερού στο σπίτι

4 προτάσεις εξοικονόμησης νερού στο σπίτι

Το νερό μπαίνει στο σπίτι μας για να καλύψουμε τις βασικές, καθημερινές μας ανάγκες. Το γεγονός ότι μας παρέχεται τόσο εύκολα και γενναιόδωρα δε σημαίνει όμως ότι είναι και ανεξάντλητο.

Πρέπει να σεβόμαστε το νερό και τους συνανθρώπους μας που το στερούνται, να μην το σπαταλάμε και να το χρησιμοποιούμε με φειδώ και προσοχή, μόνο εκεί που είναι απολύτως απαραίτητο. Για να επιτευχθεί μείωση των ποσοτήτων νερού που χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι, αρκεί να γίνεται έλεγχος στην κατανάλωση και λελογισμένη χρήση του.

Μερικές απλές συμβουλές οι οποίες θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση νερού:

– Ελέγξτε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού για διαρροές. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει κλείνοντας την γενική βάνα και ελέγχοντας το ρολόι υδρομέτρησης του σπιτιού. Εάν αυτό συνεχίζει να μετράει τότε θα πρέπει άμεσα ο υδραυλικός να επιθεωρήσει τα υδραυλικά του σπιτιού. Θυμηθείτε ότι μια βρύση που στάζει (μικρή σταγόνα) σπαταλά 3 λίτρα νερού την ημέρα. Αν στάζει για παράδειγμα 5 ημέρες, τότε έχουν χαθεί 15 λίτρα.

–  Καταναλώστε το νερό με λογική και αποφύγετε τις σπατάλες. Κλείστε την βρύση όταν πλένετε τα χέρια ή τα δόντια σας (εξοικονομούνται 15 λίτρα το λεπτό), προτιμήστε να πλύνετε τόσο τα ρούχα όσο και τα πιάτα στο πλυντήριο, αφού έχει
γεμίσει. Αποφύγετε να γεμίστε την μπανιέρα (χρειάζεται 150 λίτρα).

–  Επαναχρησιμοποιήστε νερό, όπου είναι δυνατόν. Το νερό από το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ποτίσετε τα φυτά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσετε το καζανάκι, μια συσκευή η οποία λειτουργεί με καθαρό νερό καλής ποιότητας, ενώ μπορείτε να το γεμίζετε με νερό το οποίο προέρχεται από άλλες χρήσεις. Να θυμάστε ότι ένα καζανάκι απαιτεί 9 λίτρα για να γεμίσει.

– Αντικαταστήστε τον παλιό οικιακό υδραυλικό εξοπλισμό με καινούργιο νέας τεχνολογίας, ο οποίος συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού. Συσκευές όπως καζανάκια διπλής ροής, βρύσες οι οποίες αναμιγνύουν αέρα με νερό, μειώνουν αρκετά την κατανάλωση νερού. Σε αρκετές χώρες επιδοτείται η τοποθέτηση εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει