To σπίτι που παράγει μόνο του όση ενέργεια χρειάζεται (και περισσότερη)

Η εξέλιξη ιδιαίτερα αποδοτικών κατοικιών προχωρά ακόμα ένα βήμα μπροστά! Αυτό συμβαίνει με τη δημιουργία του ZEB Pilot House, ενός πιλοτικού σπιτιού που παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειάζεται.

 

Το αξιοσημείωτο οίκημα σχεδίασε και κατασκεύασε η διεθνούς φήμης αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta, σε συνεργασία με το Zero Emission Buildings του Ινστιτούτου Ερευνών της Νορβηγίας. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη και η απόδοσή του θα βρίσκεται υπό μακροπρόθεσμη παρακολούθηση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι πληροί τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μορφές βιώσιμης τεχνολογίας. Στην επικληνή οροφή δεσπόζει μια φωτοβολταϊκή συστοιχία εμβαδού 150 τ.μ., ηλιακά θερμικά πάνελ μεγέθους 16 τ.μ., καθώς και σύστημα συλλογής βρόχινου νερού που μεταφέρει τα όμβρια ύδατα για χρήση στην τουαλέτα και τον κήπο. Η κλήση 19 μοιρών της σκεπής και ο νοτιοανατολικός προσανατολισμός της, αποσκοπεί στη σύλληψη όλων των διαθέσιμων ακτινών του ήλιου.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Snøhetta δήλωσε πως η φωτοβολταϊκή συστοιχία αναμένεται να παράγει 19.200 kWh ετησίως, ενώ οι συνολικές ανάγκες του σπιτιού σε ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζονται μόλις σε 7.272 kWh. Η περισσευούμενη ενέργεια είναι αρκετή για να φορτίσει μέχρι και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Στο εσωτερικό, προσεκτικά τοποθετημένα τζάμια μεγαλώνουν το κέρδος της ηλιακής θερμότητας, ενώ ένας εναλλάκτης θερμότητας κατευθύνει το περίσσευμα στη θέρμανση του νερού της βρύσης και του ντους. Όλως παραδόξως, μιας και πρόκειται για ένα κτίριο με φιλοσοφία ελάχιστης ενεργειακής χρήσης, το σπίτι διαθέτει και πισίνα, η οποία θερμαίνεται από το ίδιο σύστημα. Τέλος, δε θα μπορούσε να λείπει κι ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Στον εξωτερικό χώρο, οι ένοικοι μπορούν να πάρουν το πρωινό τους σε ένα μικρό χώρο που αποτελείται από ανακυκλωμένα μπλοκ ξυλείας, ενώ την υπαίθρια τραπεζαρία πλαισιώνει ένα σετ με άνετα έπιπλα κι ένα αίθριο με τζάκι.

Από την αυλή δε λείπουν τα οπωροφόρα δέντρα και ο μικρός λαχανόκηπος, ενώ το κερασάκι στην οικολογική αυτή τούρτα είναι μια εξωτερική σάουνα που θερμαίνεται από καυσόξυλα!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει